Μανταρινια Ερμιονης

by

Η αρχαία Ερμιόνη γνώρισε μεγάλη ακμή από τους Ομηρικούς χρόνους. Ιστορικά ευρήματα σώζονται ακόμη, στο προαύλιο του Δημαρχείου, στον ναό των Ταξιαρχών και αλλού. Θα τα δείτε με μια βόλτα μέση στην πόλη. Θα ξεχαστείτε σίγουρα μέσα στους δρόμους, χωρίς, ωστόσο, να εντυπωσιαστείτε για την αρχιτεκτονική της, αφού, δυστυχώς, πολλές είναι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της. Σταθείτε μόνο στα  σπίτια του Οικονόμου και των Μητσαίων που φέρνουν στο νου τα ιστορικά γεγονότα του 1821. Δείτε, επίσης, τον Μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, του 17ου αιώνα, που έχει χτιστεί στα ερείπια του αρχαίου ναού της Χθονίας Δήμητρας. Πλάι στο ναό βρίσκεται αναπαλαιωμένο το σπίτι στο οποίο το 1827 έγινε η 3η Εθνοσυνέλευση και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης. Στον κήπο του θα δείτε τις προτομές των ηρώων του 1821, αδελφών Μήτσα. Προτιμότερο είναι, στη συνέχεια, να καταλήξετε στο Μαντράκι, πλάι στη θάλασσα, όπου πολλές θα είναι οι επιλογές για καφέ τη μέρα ή ποτό και διασκέδαση τη νύχτα.

Περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν κάποιες επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής, όπως η Μονή Αγίων Αναργύρων, που είναι χτισμένη μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ερμιόνη. Σύμφωνα με την παράδοση, η ανέγερσή της χρονολογείται από το 1340 μ.Χ. Από τον Ιωάννη τον ΣΤ’ τον Κατακουζηνό. Στη νοτιοδυτική πλευρά της αυλής, σε μια μικρή στέρνα, συγκεντρώνεται ιαματικό νερό, που ενδείκνυται για τη θεραπεία κάποιων ασθενειών του ήπατος. Το μοναστήρι, που είναι γνωστό και για τις βυζαντινές του εικόνες, πανηγυρίζει την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου.

Πριν φύγετε από την Ερμιόνη, προμηθευτείτε ρόδια, πορτοκάλια και μανταρίνια, για τα οποία επίσης φημίζεται η περιοχή και το τοπικό λάδι που ξεχωρίζει για την ποιότητά του.