Τα πρωτα ραβασακια σε 12.000 αγροτες

by

Μπιλιετάκια σε 12.000 αγρότες που πήραν αποζημιώσεις άνω των 5.000 ευρώ, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, προκειμένου να μην υπάρξουν νέοι καταλογισμοί για τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, όπως συνέβη στην περίπτωση της χωματερής του Κουρουπητού Χανίων. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης καθημερινού προστίμου και παύσης των επιδοτήσεων!

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε πως πρέπει να βρεθεί η λιγότερο επώδυνη λύση κι ότι υπάρχουν αφόρητες πιέσεις από την Κοινότητα. Ανέφερε ότι έρχονται καταλογισμοί και για τους συνεταιρισμούς για τα πακέτα Κοσκινά, Μωραΐτη, Κοντού, που είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε πως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα από την πλευρά των συνεταιρισμών, καθώς πολλοί είναι υπό εκκαθάριση ή έχουν διαλυθεί και ότι προβλήματα αναμένεται να έχουν και οι δέκα που είναι σήμερα βιώσιμοι.

Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχτηκαν πως μπορούν να απαλλαγούν μόνον οι αποβιώσαντες, γύρω στους 48.000, αλλά δεν δέχτηκαν να υπάρξει μακρά αποπληρωμή και επιστροφή των χρημάτων από πλευράς των αγροτών, μέσα σε διάστημα 5 ως 7 χρόνων. Υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει άμεση αποπληρωμή, η Ελλάδα κινδυνεύει να πάθει τα ίδια που υπέστη παλαιότερα, με τη χωματερή του Κουρουπητού, και να καταλογίζεται πρόστιμο κάθε μέρα και σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ζητούν άμεση και έντοκη ανάκληση. Ζήτησε μάλιστα τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να μην υπάρξει ασφυκτική πίεση στα αγροτικά στρώματα.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως υπάρχουν κι άλλα ποσά κι άλλοι καταλογισμοί. Σημείωσε πως υπήρξε η αναγκαιότητα της εποχής και πως κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα του λογαριασμού. Χαρακτήρισε αμαρτωλή περίπτωση τον ΕΛΓΑ, με 3,5 δισ. ευρώ οφειλές που μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό και μίλησε για εξωφρενικό μέγεθος. Υποστήριξε πως στα 500 εκατ. ευρώ θα προστεθούν πράγματα από το κουφάρι της ΑΤΕ, τονίζοντας πως η Πειραιώς πήρε το υγιές κομμάτι και το κακό πέρασε στον εκκαθαριστή και ζήτησε πολιτική συνεννόηση. Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για το θέμα και σημείωσαν πως οι αγρότες σήμερα, μετά τα μέτρα που λήφθηκαν, είναι σε δυσχερή θέση.