Κανεις δε θα εξαιρεθει απο τις επιστροφες του πακετου Χατζηγακη

by

Την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω κονδύλια ύψους 220 εκατ. ευρώ από 80.000 αγρότες οι οποίοι έλαβαν τις επιδοτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη, επανέλαβε μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιοχή του ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Κοινότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαηλιού ανέφερε πως  οι αγρότες της Αρκαδίας και ο τοπικός ΕΛΓΑ ακολούθησαν όλη τη νόμιμη και νομότυπη διαδικασία, που προβλέπεται από την Κοινότητα, για να πάρουν τις αποζημιώσεις (εκτίμηση ζημιάς, έλεγχος, εξατομίκευση).

Ο κ. Αποστόλου, απέφυγε να δηλώσει αν τελικά θ΄ απαλλαγούν οι Αρκάδες παραγωγοί από τα πρόστιμα, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, να εξεταστούν οι περιπτώσεις αυτές..

Ο υπουργός είπε ότι δεν θα δοθούν νέες ενισχύσεις στους αγρότες, αν πρώτα δεν επιστραφούν οι παράνομες».

«Η απόφαση είναι αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστέα» τόνισε ο κ. Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι την περίοδο 2008 και 2009 δόθηκαν στους αγρότες χρήματα, ένα μέρος των οποίων δεν ήταν “συμβατές”.

«Το 2008 και 2009 δόθηκαν στους αγρότες 788 εκατ. Από αυτά 374 ήταν συμβατές επιχορηγήσεις. Έχουμε πρόβλημα με τα υπόλοιπα 420 εκατ. ευρώ. Μέσα από διαπραγματεύσεις φθάσαμε στα 220 εκατ. για περίπου 80.000 αγρότες. Ήδη προσπαθούμε με κοινή υπουργική η ανάκτηση να γίνει από 12.000 για ποσά πάνω από 5000. Δηλαδή αν κάποιος πήρε έξι χιλιάδες θα αναζητήσουμε το ένα χιλιάρικο. Αυτό θα το συνδέσουμε με ενισχύσεις και σε δόσεις» ανέφερε ο υπουργός κι άφησε να εννοηθεί , όπως και σε άλλη συνεδρίαση, ό, τι αυτό θα γίνει μέσα σε ορίζοντα άνω του ενός έτους, ώστε να υπάρξει διευκόλυνση των αγροτών, που θίγονται.